Hazenlijm – Bloomgetal 380

Verschillende Gewichten

Vanaf 16.66

Artikelnummer: O6302 Categorieën: , ,

Uniek en breed assortiment
95% van de producten uit voorraad leverbaar
Meer dan 50 jaar kennis en ervaring

Beschrijving

Hazenlijm bestaat uit “technische gelatine”. Technische gelatine is een puur product dat al 4000 jaar bekend is als natuurlijk product. Huid en botten bevatten lijm gevende stoffen, zogenaamde collagene. Na door verschillende reinigings- en droogprocessen te doorlopen, ontstaat technische gelatine korrels of poeder. Er worden verschillende extracties gedaan en elke extractie geeft een lijm met een specifiek “Bloomgetal”. Het Bloomgetal is afhankelijk van de geleerbaarheid (het vermogen van de lijm om op te zwellen) en bepaalt de hoeveelheid water om de lijm te laten zwellen.

Het Bloomgetal van deze Hazenlijm is 380. Andere benaming van de lijm is Keulse lijm.


Toepassing

Bij restauratie wordt hazenlijm voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder:

  • Houtbewerking: Hazenlijm kan worden gebruikt om gebroken houten stukken te herstellen.
  • Schilderijrestauratie: Hazenlijm kan worden gebruikt om scheuren en lacunes in canvas te herstellen.
  • Binden van boeken: Hazenlijm kan worden gebruikt om pagina’s en het boekomslag stevig aan elkaar te hechten.
  • Papierrestauratie: Hazenlijm kan worden gebruikt om losse pagina’s te herstellen en weer aan elkaar te bevestigen.

Eigenschappen

Hazenlijm is zeer zwel baar in koud water, maar niet oplosbaar. In een gezwollen toestand laat het zichzelf alleen binnen Temperaturen boven de 30°C smelten en geven dan de gebruiksklare oplossing.

Kleur: Geelachtig – bruin
Geur: Lichte geur
pH-waarde: 5,5 – 6,5
Vochtigheid: 11%
Gelatineuze sterkte (12,5%): 340 – 360 Bloomgram (17 uur 10°C)
Viscositeit (12,5% bij 60°C): 115 – 120 mPas
As: Max 2,5%
Smeltpunt: 31 – 32°C (20%)
Vetgehalte: Max. 1,5%

Gebruiksaanwijzing

De concentratie van de gelatineoplossing hangt voornamelijk af van het type applicatie. Om een ​​typische batch te maken, roer je ongeveer 25 gewichtsdelen hazengelatine door 75 gewichtsdelen koud water (maximaal kamertemperatuur).

  1. Week de hazenlijmkorrels gedurende 2 uur in koud water.
  2. U kunt de hazenlijm het beste smelten met behulp van een dubbele boiler (au bain marie) tussen de 50 a 60°C.
  3. Roer de gesmolten en opgeloste vloeistof die wordt verwerkt bij temperaturen tussen 50°C en 65°C.

Let op: De Hazenlijm wordt bij langdurige verhitting boven 65°C langzaam afgebroken tot glucose, dat geen plakkerige eigenschappen heeft. Onder deze omstandigheden is er kwaliteitsverlies.

Bewaar het product op een droge plaats, houd het uit de buurt van water en vocht.


Gevaren

Zie Safety sheet

Extra informatie

Gewicht 1 kg