nl
Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Informatie over was:

Onder was wordt een groep vetachtige stoffen verstaan die niet helemaal eenduidig te omschrijven is. Het is een organisch-biologisch product, bestaande uit esters van wasalcoholen (hogere alkanolen en diolen) en waszuren (alkaan-carbonzuren met 24–34 koolstofatomen). Ongezuiverde wassen bevatten in de regel nog aanzienlijke hoeveelheden vrij zuur, vrije alcohol en dikwijls ook sterolen en (hogere) alkanen.
Wassen hebben meestal ongeveer de volgende eigenschappen:

  • kneedbaar
  • vetachtig
  • een hoog smeltpunt
  • niet mengbaar met water (hydrofoob)
  • geen smelttraject (één smeltpunt)
Wassen zijn grofweg in twee groepen te verdelen, natuurlijke wassen en minerale wassen.
Natuurlijke wassen:
Dit zijn stoffen die (grotendeels) uit andere esters bestaan dan vetten. Vetten bestaan uit triglyceriden, dat wil zeggen esters van glycerine en vetzuren.
  • bijenwas
  • carnaubawas
  • candelillawas
  • schellak 
de substantie waarmee sommige planten zichzelf beschermen door een cuticula
Ook sommige stoffen die vet of olie worden genoemd, worden onder de wassen ingedeeld:
  • jojoba-olie
  • wolvet ofwel lanoline
  • walschot alias spermaceti
Toepassingen
Het gebruik van wassen is legio. Voorbeelden ervan zijn:
  • Onderhoudsproducten als boenwas, meubelwas, autowas, schoensmeer
  • Als medium in waskrijt, kleurpotloden en speelklei
  • Als brandstof in kaarsen
  • In cosmetica
  • Bij het gieten van kunstwerken en metalen precisiegietwerk volgens de verlorenwasmethode (cire perdue)
  • Als beschermer en conservaat om kaas