Walnotenolie

1 l

24.85

Artikelnummer: O138-1000 Categorieën: , ,

Uniek en breed assortiment
95% van de producten uit voorraad leverbaar
Meer dan 50 jaar kennis en ervaring

Walnootolie of walnotenolie wordt gewonnen uit walnoten en uit geroosterde walnoten. Het heeft een bleke tot lichtgele kleur en een intense smaak. De olie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Koudgeperste walnootolie moet koel bewaard worden en is beperkt houdbaar door oxidatie. De olie krijgt na opwarming een bittere smaak. Walnootolie is in het verleden gebruikt bij de bereiding van zeep, vernis en alkydverf. En word sinds de Tweede Wereldoorlog ook als spijsolie gebruikt in salades en sommige sauzen.

Warm geperste walnootolie heeft een neutrale geur en smaak, is lang houdbaar, maar bij warm persen gaan vele waardevolle bestanddelen verloren.

De olie bestaat voornamelijk uit triglyceriden. In kleinere hoeveelheden zijn ook vrije vetzuren, diglyceriden, monoglyceriden,sterolen, sterolesters, fosfolipiden en vitaminen aanwezig. De vetzuren zijn voornamelijk onverzadigd (linolzuur en oliezuur).

De fosfolipidenfractie (circa 0.9–1.3%) bestaat voornamelijk uit fosfatidylinositol(28.2–45.0%), fosfatidylchlonine (18-20.4%), fosfatidylethanolamine        (15–30.5%), cardiolipine (0–20.4%), fosfatidylserine (0–5%), fosfatidinezuur (0–7%) Lysofosfatidylcholine (sporen tot 2.0%), lysofosfatidylethanomlamine(sporen tot 2.0%).

De geur van walnootolie wordt gevormd door het collectieve effect van een aantal vluchtige componenten, waaronder terpenen, alcoholen en carbonylen.

De percentages vetzuren in walnootolie kunnen variëren, ook tussen soorten. Zo bevat de olie van de  gewone walnoot meer linolzuur dan de olie van de zwarte walnoot.

Gewicht 1.05 kg

Downloads