Gekookte lijnolie
verschillende hoeveelheden
Vanaf €9.85
Beschrijving
Lijnolie is olie afkomstig uit de zaden van olievlas. Olievlas hoort tot dezelfde soort als vezelvlas (Linum usitatissimum) maar verschilt van vezelvlas doordat de planten van olievlas kort en sterk vertakt zijn en die van vezelvlas lang en weinig vertakt. De zaden van olievlas bevatten ongeveer 40% olie.
Gekookte lijnolie. Drogende olie voor het impregneren van hout, natuursteen, alkalisch uitgewerkt beton, metalen. Ook verweerde lak- en verflagen krijgen weer luster en vocht&vuilwering terug als ze ingewreven worden met olie. Schraal maar wel droog kaalgehaald hout (in bijvoorbeeld kozijnen) kan men ook zeer goed behandelen met gekookte lijnolie.
Gekookte lijnolie is door polymerisatie van de olie sneller drogend en sterker in vergelijking met rauwe lijnolie. Daarnaast voegt men vaak droogmiddel toe (metaalzouten die zorgen voor een snellere oxidatieve droging). Voor de meeste beschermingsdoeleinden is gekookte lijnolie te prefereren boven rauwe lijnolie.Natuurlijk drogende olie moet normaliter altijd zo verwerkt worden dat de olie in de ondergrond zit: m.a.w. de olie die niet in de ondergrond verdwijnt moet weggewreven worden met een doek.
Een deel van het ‘geheim’ van lijnolie is de zeer kleine molecuulgrootte. Deze is vele malen kleiner dan die van alkyd- of polyurethaanolie, zodat het indringend vermogen van lijnolie zeer groot is. Daarnaast helpt hierbij ook het spanningsarme karakter van natuurlijke olie.
Let op! Lappen met drogende olie kunnen broeien en ontvlammen. Altijd zuurstofrijk uithangen of in zuurstofarm (bijv. in plastic zak) bewaren.
Gekookte lijnolie wordt vaak verdund met terpentine, terpentijn of citrusverdunner. Gezien de impregnerende en spanningsarme eigenschappen van de olie zelf is dit niet nodig. De verdunning verdampt alleen maar en zorgt voor een mindere vulling. Rendement: sterk afhankelijk van de ondergrond, 4 tot 25 m2/liter.
Extra informatie
Gewicht | N/B |
---|---|
Soort Olie of Azijn | Olie |