Wijnsteen
verschillende gewichten
Vanaf €7.08
Beschrijving
Kaliumwaterstoftartraat of wijnsteen, ook bekend onder de triviale namen crème de tartre, cream of tartar, cremor tartari en cremortart, is een kaliumzout van wijnsteenzuur en heeft als brutoformule KHC4H4O6. Het E-nummer is E336 (EU-standaard voor toegelaten additieven). Wijnsteen is de geconjugeerde base van wijnsteenzuur.
Margraff, Scheele en Berzelius hebben de chemische formule in de 18e eeuw ontdekt.
Wijnsteen komt van nature voor in vruchten, onder andere druiven en kan in wijnvaten en -flessen uitkristalliseren. Louis Pasteur ontdekte dat in de natuur slechts één van beide spiegelbeeldige kristalstructuren voorkomt. Synthetisch geproduceerd wijnsteen komt voor in beide varianten, een zogenaamd racemisch mengsel.
Wijnsteen kan onderdeel zijn van het depot of bezinksel in een wijn.
Aanvullende informatie
| Gewicht | N/B |
|---|---|
| Producttaal | Nederlands |


MAIMERI® Ivoorzwart
Lascaux UV Protect 3 (zijdemat)
Kern Precisieweegschaal 440-53N (Bereik 6000 g/ 2 g)
Maimeri - Napelsgeel
Voetje no. 07 (Elektrisch verwarmde spatel)
Doorlichtmicroscoop OBT 101
Linnen - Middelzwaar (220 cm - 335g/m²)
Koud lichtbron met zwanenhals
Kern Precisieweegschaal 440-47N (Bereik 2000 g/ 0,1 g) 

