Tarwezetmeel
Verschillende Gewichten
Vanaf €5.20
Beschrijving
In voedingsmiddelenindustrie wordt zetmeel onder andere gebruikt als bindmiddel in voedingswaren. Als zoetstof wordt het derivaat glucosestroop in limonades, snoep,ijs, etc toegepast.
Technische toepassingen zijn b.v. lijmen (behanglijm, het verlijmen van golfkarton), stijfsel voor tafellinnen en wasgoed en bindmiddel voor de cellulosevezelsuspensie in de papierbereiding. Zetmeel wordt ook gebruikt als papierhulpstof voor de oppervlakte behandeling (sizing/sterken en coaten) van papier. In de textielindustrie wordt het gebruikt voor het (ver)sterken van garens voor het weven en als drukverdikker voor pigmenten in het drukproces. Daarnaast zijn er een veelvoud van andere toepassingen, zoals petfood, voor olieboringen, desintegratie middel in farmaceutische toepassingen.
Gebruik
Stijfsel wordt al eeuwen gebruikt in de binderij. De basis is (tarwe)zetmeel dat door koken tot een lijmpap wordt gemaakt. In de restauratie wordt nog steeds uit gezuiverde tarwezetmeel stijfsel gekookt. Groot nadeel is dat deze vorm van stijfsel heel snel bederft en na een week al niet meer bruikbaar is. De in de handel verkrijgbare kant-en-klaar stijfsel is wel houdbaar en daarom heel geschikt voor de amateur binder.
Na drogen laat het nauwelijks vlekken achter. Stijfsel is dan ook heel geschikt voor het bekleden van de band (puur of in mix-vorm) en voor het aanlijmen van de schutbladen.
Eigenschappen
Stijfsel bevat veel vocht en daardoor is de droogtijd heel lang, maar daar kan de binder juist gebruik van maken. Een lange droogtijd geeft ook een lange werktijd en dat is bij lastige karweitjes heel prettig: haasten is niet nodig en er kan nog wat gecorrigeerd worden voor alles muurvast zit. Stijfsel hecht goed op papier, bord en linnen maar niet op kunststof.
Gebruiksaanwijzing
Stijfsel moet voor gebruik ’tot leven worden gebracht’. Het mooiste resultaat krijg je als je de stijfsel eerst onverdund door een fijne -liefst kunststof- zeef wrijft. Verdun de stijfsel daarna met water. Klop dit door de stijfsel tot deze lobbig is. Dit gaat heel gemakkelijk met een handmixer op lage snelheid. Zet desnoods maar één klopper in de mixer als deze anders niet in de beker past. Op deze manier behandelde stijfsel is, mits goed afgesloten, goed houdbaar. Klop het even opnieuw op als het een tijd niet gebruikt is.
Duurzaamheid
Het product in een goed afgesloten, koel en vorstvrij bewaren.
Gevaren & Codes
Er is geen gevaar voor de gezondheid, zie ook veiligheidsblad.
Bijzonderheden
Een mededeling:
Onze producten zijn onderhevig aan natuurlijke microbiologische schommelingen als gevolg van hun herkomst en oogstomstandigheden. Bijzondere zorg bij de inkoop van onze grondstoffen, hoge hygiënenormen tijdens opslag en verwerking, evenals het gebruik van geschikte verpakkingen en transportmiddelen zorgen ervoor dat onze gemalen producten microbiologisch verantwoord zijn laag wie mag worden belast.
Extra informatie
Gewicht | 1 kg |
---|